petek, 06. november 2015

Mala šola financ: Klic iz telefonskega studia

Začenjam z novo rubriko, za katero se mi zdi, da bi znala biti za marsikoga zanimiva.

Malce o zavarovanjih, varčevanjih in kaka finta za zraven. Malce v razmislek.


Vse se začne pri klicu, tistem klicu.

Ko vas iz zavarovalnice, banke, potovalne agencije, Petrola,... pokličejo, da bi vam predstavili produkt, organizirali sestanek z agentom, predstavitev...

Ko zazvoni telefon, vidiš neznano številko in te že zaščemi v trebuhu, ker veš, da bo spet nekdo, ki vas ne bo spustil iz krempljev in bo težil in težil, vi pa si boste izmišljali najrazličnejše izgovore in ugovore, zakaj nimate časa in kdaj naj vas pokliče, da boste imeli čas.
In če se vam bo uspelo izgovoriti, da nimate časa, boste ves naslednji teden spet živčni, kdaj bo spet zazvonil telefon in kaj si boste morali spet izmisliti, da vas pusti pri miru.

Pri teh klicih sta dve različici, ali vas kliče nekdo iz telefonskega studia, ali pa vas kliče agent, ki bi vas rad obiskal, pri katerih se razlikuje kaj vam je storiti.

Pri obeh pa velja. Za božjo voljo, imejte jajca ljudje!!!

Zakaj se izmišljevati izgovore pa ugovore pa razgovore. Recite NE! in to ODLOČNO, če obiska ne želite.

In če bi radi imeli mir pred njimi za vedno, pazite kaj podpisujete. Kajti vsakomur od njih, ste dali sami dovoljenje, da vas pokliče.
Ali.. ste sodelovali v nagradni igri, in niste odkljukali: "želim prejemati ponudbe in novosti", mogoče ste zraven dali še telefonsko?
Ko ste se registrirali na neko spletno stran?
Ste se vpisali v klub?
Vedno imate spodaj kvadratek, kjer naredite kljukico, "NE ŽELIM" ali "ŽELIM" in običajno je tako, da je že označeno želim in morate sami označiti "NE ŽELIM".

Mene namreč nihče ne pokliče, ker nikomur ne dam dovoljenja za to. Če so kontaktni podatki pogoj za sodelovanje v nagradni igri, pač ne sodelujem.

Kaj pa če vas že kličejo? Kaj pa zdaj?
Pošljite jim mail. Ne dovolim, da se me kliče. Vsakomur, ki vas pokliče, povejte: Označite, da ne želim več klicev, povejte vsakič, ker pogosto baz nimajo sinhroniziranih. In če še naprej kličejo, zahtevajte od njih podatke, kje so dobili vašo telefonsko, kdaj ste jim dali dovoljenje in magari zagrozite s tožbo. Počasi se bo končalo. Boste videli.

In predvsem, ne jih ZEZAT,  ker delati v klicnem studiju je gotovo ena najtežjih in najbolj zoprnih služb, kar jih lahko imate. Skoraj nihče ne dela tega zato, ker bi to rad počel, ampak zato, ker nima druge izbire. Plačani so od dogovorjenega in če ne želite njihove usluge, jih hitro, kratko in jedrnato povejte, da je ne želite. Lahko jih kar prekinete sredi stavka, ker imajo sicer navodilo, da vas ne smejo pustiti do besede. Bodite odločni. Tako lahko takoj začnejo klicati naslednjega.

To velja, za telefonski studijo.

Za agenta, ki kliče sam in bi vas rad obiskal je to še bolj pomembno.

Takšna sem recimo jaz. Tudi verjemite, tudi meni je to najbolj zoprn del službe. I hate it! Vse bi naredila, da bi se temu izognila. Ponavadi to storim tako, da delam na priporočilih svojih obstoječih strank. Če delaš korektno, to gre.

Kako poteka!

V neki nagradni akciji dobimo kontakte, s katerimi smo se dogovorili za klic. Pogosto se prej kot jih pokličem jaz, že s studiem dogovorijo za moj klic ali obisk.

Ko jih pokličem, pa imajo sto in en izgovor, da jih ne bi obiskala. Pa ne vsi, nekateri res nimajo časa, nekateri pa si samo ne upajo povedati, da nimajo časa. Nekateri pa si samo ne upajo povedati, da jih ne zanima.

Torej, jaz pokličem stranko in mi reče: Joj nimam časa! Pokličite me v petek dopoldne.
OK. Če sem obljubila, da jo pokličem v petek dopoldne, jo bom poklicala. Na tej točki namreč ne morem ločiti, ali je to izgovor ali res nima časa.

Ko jo pokličem v petek dopoldne (za kar se moram organizirati, da si napišem opomnik, si vzamem čas ipd), če se oglasi in se dogovoriva za sestanek, je ok.. Če se oglasi, da mi pove, da nima časa, naj jo pokličem v ponedeljek, mi že zazvoni v glavi, ampak vedeti ne morem, res nima časa, ali je to izgovor. V ponedeljek spet pokličem, pa se ne javi. Hm, kaj zdaj. Se ne javi, ker že ve mojo telefonsko in se noče javiti, ali spet res nima časa? Naj jo še naprej kličem, jo bom nadlegovala ali res nima časa, ker včasih se res najde kdo, ki nima časa.

Obupno, vam povem.

Potem, ko nabereš izkušnje in samozavest, se že navadiš in vprašaš. "Res nimate časa, ali je to samo izgovor?" takrat je dosti lažje.

Najhuje, res najhuje, pa je to, da prideš k stranki, se mogoče pelješ eno uro nekam bogu izza nogu, in potem ti že na vratih pove. Saj me nič ne zanima, sem rekla "JA", samo zato, ker vem, kako težko je dobiti stranko, ker je moj sin tudi to delal.

Verjemite, jaz, nimam niti najmanjšega veselja, hoditi k strankam, ki mojih uslug ne potrebujejo. Imam doma tri otroke, razturano stanovanje in cel kup perila za pospraviti. Pa tudi če ne bi imela. Z veseljem bi sedela na kavču, čisto pri miru, šla na zrak, se igrat z mulci, ali pa obiskala kako drugo stranko, ki moje usluge potrebuje in želi. Ja, tudi take se nejdejo. :)

Pa lep dan še naprej!

Aja, če še kdo razmišlja o Naložbeni zvezdi... ne razmišljajte več. Začetek tedna nas je presenetila novica, da je tranša že skoraj razprodana. A nekaj polic je še na voljo in v začetek prihodnjega tedna jih še lahko oddamo. Samo toliko, v vednost. :)

Vir
2 komentarja:

 1. Kakšnih 14 dni nazaj sem prvič imela jajca direktno povedati, da me ne zanima, ko so me klicali iz nekega kozmetičnega studia in mi ponujali ne vem kaj. Nimam pa jajc povedati sosedi, da mi ni všeč, da daje mojo telefonsko številko naprej brez moje vednosti. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bravo. Korak po koraku pa bo. :)

   Mogoče ima soseda enake težave, pošlji ji objavo. :)

   Izbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.