sreda, 04. junij 2014

Tekaški trening: Teden 13

Ja, res je skrajni čas, da se tale tekaški trening zaključi.
Z daljšanjem dneva se vse bolj skrajšuje čas preživet za računalnikom in vedno težje napišem tale tekaški dnevnik.

Kar se teka tiče, pa mi največ preglavic dela popoldanski dež in družinske obveznosti. Zdaj so se sicer končno vrnili starši, da bo vseeno lažje najti tudi kako uro varstva. Prej sva se morala le "šihtati" z Davidom in potem se kar težje odpraviš, saj to pomeni tudi (še) manj časa preživetega z družino in več časa, ko je drugi sam z vsemi tremi, kar je včasih hudo naporno. Še posebej ob mlaju in polni luni, anede. V preteklem tednu smo tako uspela opraviti le dva teka. V ponedeljek eno švoh "osmico" in v četrtek s puncami že "pod noč" ene kratke intervale. Nadaljevala sem šele včeraj, med Enejevim treningom fuzbala, ko sem prvič v sezoni pritekla od stadiona do Fežnarja, kar je naneslo slabih 12 km.

V tem tednu sem končno opazila, da sem že tako dobro pripravljena, da se moje telo hitreje regenerira in potrebujem že dobro uro spanja manj kot sem ga rabila prej. In to pomeni VELIKO!!!

Kot rečeno, pred nami je le še teden 13, 13-tedenskega programa.
Čestitam vsem tekačem in tekačicam, ki ste zdržali do konca in vem, da vas ni malo, saj se mi kar pridno javljate na mail in na fb in poročate o svojih uspehih. Bravo!

In brez skrbi, mogoče ne bom tako redna, vsekakor pa vas ne bom pustila kar mirovati.
Jaz bom nadaljevala s tekom približno po enakem programu kot je zdaj, le malce bom še podaljševala tek in čas teka ter hitrost. Cilj je, da oktobra vsaj za par minutk izboljšam svoj čas na 21 km na Ljubljanskem maratonu. To ne bi smelo biti težko, saj smo v tempu najboljšega teka na 21 čisto izi pretekle 42 km. Trening sem si zastavila tako, da bom enkrat tedensko opravila daljši tek (odvisno od časa, nekje med 60 in 90 minutami), enkrat na teden kratke a intenzivne intervale ali fartlek (tekači teh pogosto ne marajo ker so precej naporni, meni pa so všeč ker si hitro frej. :)) in enkrat na teden hitrejši tempo tek na krajšo razdaljo (5-10 km). Vmes si bom privoščila tudi kak teden zabušavanja na plaži seveda. :)

Naslednja prireditev, ki se je bomo udeležile je že čez dobra dva tedna, 21.6. na Čipkarskem festivalu v Idriji, "Rekreativni tek za zlat klikl". Za skupinske prijave je štartnina en evro cenejša (5 eur) zato vas vabim, da se nam pridružite in se skupaj prijavimo kot skupina. Ta tek je namenjen bolj za popestritev, tisti pravi, ki se ga že zelo veselim, pa prihaja 12 julija. Nočna 10ka na Bledu. To pa je eden lepših in bolj zabavnih tekov in komaj že čakam.

NOOOOo torej še zadnji teden programa, a prvi izmed mnogih naslednjih treningov, ki so še pred nami in se jih že veselimo, ane. ;)

1. trening: Tecite 40 minut
2. trening: Tecite 10 minut, hodite 1 minuto, 3 ponovitve
3. trening: Udeležite se tekaške prireditve.

Aja, še to... če se boste tekaške prireditve udeležili malce z zamikom, bodite pozorni na to, da boste nekaj dni pred tem tekli manj kot običajno in se bo lahko telo regeneriralo po preteklih treningih in boste lahko na prireditvi z lahkimi nogami dosegli cilj. Največja in zelo pogosta napaka tekačev začetnikov je ta, da gredo dan ali dva pred "tekmo" preizkusiti če zmorejo tako dolžino. Druga je pa ta, da bi radi zraven še malce shujšali in gredo na štart brez zajtrka in gladko mimo okrepčevalnic, potem pa jim kilometer pred koncem že klecajo noge (khm, khm... nee tega ne pravim iz lastnih izkušenj, sploh ne. ;)) Na štartu se ne postavite povsem zadaj, ker po 13 tedenskem rednem treningu sigurno ne spadate več v zadnjo vrsto. Pripravljeni ste bolje kot si mislite. :)

Smo zmogli? Smo ja!
Bravo!!!  In veselih nog naprej!

PS. Vesela bom, če boste svoje izkušnje delili z nami. Lahko v komentarjih, lahko mi pišete, lahko na FB.
PSS. Ura je pol dveh ponoči in komaj še gledam zato ne bom še enkrat brala kaj sem napisala. Če kar še bolj mrgoli napak in nesmislov kot običjano, boste vedeli zakaj. :) Pa lahko noč. :)

Pinterest
Ups.. mogoče bo pa tale boljša fotka. Za motivacijo. ;)3 komentarji:

  1. Ko boste odlaufale zlati klikl, lohk griste pa mal na racebase.hr paglidat, kok men kaze, ka bom spit na eni izmed bitk ziwlejna - Velebit 100 (100km gorski ultramaraton po nacionalnih parkih po Licko - Senjskm hribovju). Bu pa ab petih zjutri start, pa ce bu use pa sric, bom ki da pounaci enkat u cilj prletu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Anita, kapo dol, res! :) Kr polovičko, carica! Držim pesti, da ti uspe trening (in dopust) in potem še sama tekma - go go go! :)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.