ponedeljek, 29. avgust 2011

Ko smo že pri zamaških ...

... bi opozorila še na to, da moramo plastenko, preden jo vržemo v smetnjak za embalažo, odmašiti in po možnosti stisniti. Če je zamašena je ne morejo stisniti, da bi zasedla manj prostora. Če je ne stisnemo je smetnjak prej poln in je potrebnih več odvozov in smo manj EKO. Not gut.

Tudi zato je dobro da zbiramo zamaške. :)

Ko smo pa že pri EKO, je pa še nekaj.

Zadnja leta se kar veliko govori o recikliranju, kar je sicer dobro za okolje a je še vedno dobro tudi za gospodarstvo. Še vedno se zapravlja. Ampak Eko slogan je sestavljen iz treh dejanj. REDUCE - REUSE - RECYCLE. Torej ZMANJŠAJ - PONOVNO UPORABI - RECIKLIRAJ. In recikliraj tu nastopi zadnji, kot zadnja možnost.

Pa če se osredotočim samo na embalažo.

Mislim, da smo kar lepo zreducirali porabo plastičnih vrečk. Tudi namesto vode v plastenkah že ponosno nosimo naokoli vsak svojo Alladinko, Siggico, Marsovčka, Flaško ali kaj podobnega.
Potem nam ostane pa še vse pred pakirano sadje, zelenjava, meso, sokovi, jajca, sir, skuta ipd. Idealno dobro bi bilo, da bi šli vsak s svojo Eko vrečko, polno Eko škatel za večkratno uporabo k mesarju, sadjarju in drugim mešetarjem in nakupili tovrstno blago. Še bolj Eko bi bilo, če k mesarju sploh nebi hodili, ker živinoreja je nasploh največji onesnaževalec okolja. Ampak za to bi morali biti vegetarjanci. Lahko pa vsaj uvedemo brezmesni ponedeljek.

Torej, kar sem hotela povedati je, da bi JAZ na vso embalažo, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, uvedla drago kavcijo in vse trgovine, ki bi še prodajale izdelke v taki embalaži bi jo pač morale sprejeti nazaj in ponovno uporabiti. Tako.

1 komentar:

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.