petek, 11. februar 2011

Pampers in Unicef

Že lansko leto me je kontaktirala gospodična Ana iz agencije, ki Unicefu in Pampersu pomaga oglaševati dobrodelno akcijo 1 paket = 1 cepivo. V tej akciji Pampers za vsak prodan paket, označen z tem znakom kupijo eno cepivo proti tetanusu, ki jih nato podarijo Unicefu (ne ne dajo jim denarja ampak cepivo), da z njimi preprečjejo neonatali tetanus v nerazvitih državah po svetu. V pomoč akciji, naj bi kaj o njej napisala na blogu. Žal sem bila lani takrat izredno zasedena, brez podrobnejše raziskave, pa si o tej temi nisem upala pisati in delati brezplačne reklame za Pampers. Letos me je spet kontaktirala in me povabila na informativno kavico.Po pogovoru z njimi imam pa kar slabo vest, da se tega projekta nisem lotila že lani. Ko sem slišala kakšno je stanje v Centralni Afriški republiki, so mi kar kocine stale pokonci. Uvidela sem, kako zelo nesmiselna je smrt otrok zaradi tetanusa in kako enostavno jo je preprečiti in celo povsem izkoreniniti.

Do smrti novorojenčkov prihaja predvsem zato, ker ženske v Afriki seveda rojevajo "kot po tekočem traku" in ker to zanje "ni nič posebnega" rodijo tako, kot so včasih rojevale naše pra- pra- babice. Brez pomoči babic, tam kjer se takrat, ko jih "zagrabi" slučajno nahajajo. Pa naj bo to doma, na njivi ali kje drugje. In seveda za tudi za prerez popkovine uporabijo kar jim je pač pri rokah.

Tu nastane problem. Ker nimajo znanja in informacij seveda tudi ne vedo, da bi bilo dobro uporabiti steriliziran ali vsaj čist nož ali škarje. Bakterije tetani pa se nahajajo v rji (no nekoliko bolj zakomplicirano je, ampak to si preberite sami).  Tako se novorojenčki okužijo že takoj ob rojstvu.

Ko so okuženi je smrt skoraj neizogibna, saj jih večina živi več deset kilometrov iz mesta, kjer so zdravniki (če sploh so) in mora biti otrok zelo bolan, da se mati sploh odloči zapustiti ostale otroke in moža, si oprtati bolančka na križ in ga odnesti (ja peš, seveda) do najbližjega mesta. Ko pride do tam, mora imeti srečo, da zdravnik sploh je in če je, da je dovolj sposoben, da sploh ugotovi, kakšno bolezen otrok ima. Če to ugotovijo, ji povedo katera zdravila bi rabili in spet se mora peš odpraviti do najbližje lekarne, ki ni nujno v istem kraju kot je zdravnik, hkrati pa mora imeti še dovolj denarja, da lahko ta zdravila kupi. Ker ga največkrat nimajo, se največkrat usedejo pred kliniko in čakajo...

Smrti zaradi tetanusa pa pravijo tudi "tiha smrt" ker okuženemu omrtviči mišice, kar pomeni, da umrejo zato, ker se jim ustavi srček, ali pa že prej, ker ne morejo sesati in umrejo od lakote.

Preprečimo pa jo povsem enostavno in sicer tako, da cepimo nosečnico in s tem zaščitimo njene novorojenčke. Z enkratnim in dvakratnim cepivom je odporonost začasna z tretjim cepivom pa je odpornost stalna.

Zato vas res prosim. Lepo vas prosim, sodeljujte v akciji. Kupujte označene izdelke in pošiljajte poljubčke...


Hvala!

2 komentarja:

  1. En polubček smo že poslali. Predvidevam da jih lahko več, al kaj?

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim, da ja. Škodit ne more. :)
    Tudi mi bomo še kakega poiskali v arhivu. :)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.