sobota, 20. december 2008

7 resnic o meni

Lily me je določila za sedem resnic. No pa gremo:

1. Enej in David
Enej je moje srce in moja sreča. Najljubkejši, najbolj prisrčen, prijazen otrok. Crkljanček, malce trmast, zabaven, zdrav. Zaradi njega jokam (skoraj) vsakič ko gledam večerne novice. David pa je drugo srce moje. Zaradi njega mi je v življenju tako lepo. Tisti pravi. Že zelo dolgo. Pa še najboljši očka je.

2. Šola
Vedno sem se imela za brihtno. A če me zadeva ne zanima me ne bo nihče zmotiviral za učenje. Zato sem v Gimnaziji umirala od dolgčasa in nezainteresiranosti. Če bi lahko kaj spremenila za nazaj bi bilo to. Celo padla sem v četrtem letniku gimnazije, na račun najbolj nezanimive prfokse na zemeljski obli. Sirota Jerica smo ji rekli - ker je tako izgledala in ker se je bala še lastne sence.

3. Okolje
Že prej sem pazila na okolje. Zaradi Eneja pa sem še pospešila. Nujno moramo ohraniti naš planet čist. Ne ohraniti, stanje moramo izboljšati. V avtu imam vedno Ikeine vreče, da jih ne kupujem v trgovini. Več vrst sadja namečem v isto vrečko in penim v Sparu kjer to ni mogoče. Šparam na pralnem prašku, zapiram vodo ko si umivam zobe, varčujem na elektriki, recilkiram, če stojim dolgo pred semaforjem izklopim motor. Moj naslednji avto bo na sončne celice (enkrat pa res a ne)? Ko varčujem vlagam denar v KD Novo Energijo. Izogibam se vodi v plastenkah, če pa že kupim kupim največjo,... trudim se.

4. Služba
Sem eden od zoprnih zavarovalnih agentov, ki vam teži. Ampak zato ker iskreno verjamem, da čisto vsak od nas potrebuje življenjsko zavarovanje.
Koliko žalostnih zgodb slišim na terenu vsak dan, ki bi jih lahko omilili. Koliko družin poznate kjer ni šlo čisto nič narobe.
Ko mi starši z malimi otroki in krediti rečejo da zavarovanja ne potrebujejo mi gredo kar kocine pokonci.

Kaj če juri umrete ali zbolite kdo bo plačal kredite? Otroci? Vam je vseeno?
Kaj če doživite penzijo. Kakšna bo? Vam jaz povem. Od 40 do 50 % čiste netto plače.
Kaj pa če boste morali v dom strih? Kdo vam ga bo plačal? Otroci? Vam je vseeno?
Kaj pa če izgubite službo? Imate dovolj prihrankov, da boste lahko normalno živeli naprej dokler ne dobite nove?
Nimate denarja? Imate pa kabelsko, imate nov avto, pijete pivo, jeste čips in čokolado, greste enkrat na teden na pico.
Aja, pa še to. Zavarujete se lahko samo dokler ste zdravi. Jutri je lahko prepozno.

Sem pa vesela ker vidim, da se mnogi mladi tega že zavedajo.


5. Šport
Moj šport je tek. Občasno še smučarski tek, smučanje, kolesarstvo, plavanje... individualni športi kjer se boriš sam s sabo, kjer se preluftaš, prešvicaš in ne razmišlajš o ničemer.

6. Dom
Rada potujem, ampak denar ki bi ga zapravila zato, da se imam kak teden lepo raje zapravim za to da ima lep dom. Rada pleskam, preurejam le pospravljam ne preveč rada.
Ko ne bom več zavarovalni agent bom polagala ploščice. :)

7. Razno
Bojim se višine, star(ejš)ih dvigal, zanemarjenih javnih toaletnih prostorov (teh je na srečo vse manj in manj), hitrih, objestnih in pijanih voznikov na cesti (vedno kličem policijo).
Verjamem, da so ljudje v glavnem dobri. Le povedati si ne znamo.
Rada se objemam.
Še vedno ne znam postaviti vejic.
Naštela sem bolj ta dobre stvari. Imam tudi veliko napak.
Sem šlampasta. Ta post sem pisala dvakrat, ker sem ga prvič po nesreči zbrisala.

Zdajle gledam Unicefovo oddajo in jokam. Postanimo starši otrok sveta. 080 26 96. Jaz sem že poklicala.

Štafeto sedmih resnic podajam: Miji, Mateju, Tinetu in Tini.

9 komentarjev:

 1. Ja lepo napisano, sam kaj ko je le napisano....Glede zavarovanja pa..., ne bom zgubljal besed, ampak vse skupi je en velik nateg...Dajte ljudje, začnite že enkrat mislit s svojo glavo.

  OdgovoriIzbriši
 2. @Anonimni: uf, škoda, da se nisi podpisal. Verjetno je tvoja ideja, ki si jo sam natuhtal tako dobra, da si res ne želiš da bi še kdo izvelel zanjo, ane?

  OdgovoriIzbriši
 3. Preprost in čist iskren post...!
  Glede Unicefa pa ja...hudo je gledat svetle žalostne učke:(

  OdgovoriIzbriši
 4. No, Anita, glede zavarovanj sva že imela enkrat nekaj dopisovanja. Tudi jaz se strinjam z "Anonimnim" in se mi zdijo ta življenjska zavarovanja nateg. Se svetovna kriza pozna tudi na zavarovanjih. Dvomim, da sedaj, ko Kolektor in Hydria napol stojita, ljudje razmišljajo o tem, da bi se še življenjsko zavarovali ... Kaj se bi zgodilo z mojim denarjem, če gre v letu 2009 KD v bankrot? Bodo moji prihranki zavarovani? Kdo mi jih bo izplačal?
  Če pogledamo, da so čez lužo propadali največje zavarovalnice in ban, se mi to ne zdi čisto nič nemogoče za našo veliko Slovenijo.

  Izkušnje po svetu govorijo, da v času krize poraste poraba alkohola. Morda ideja za kakšen biznis:)

  Ja, kaj češ, Sirota Jerica je tudi na meni pustila pečat. Sva bila pač prepametna in zato nisva naredila gimnazije ... :D

  OdgovoriIzbriši
 5. @ matija: Če gre Kd v stečaj, prevzame sklade upravitelj. Da bi izgubil ves denar bi morala iti v stečaj VSA podjetja v katera tvoj sklad vlaga. Koliko pa je možnosti za to?

  Hvala biznisa na račun Alkohola ne bi delala. Imam pa druge ideje. ;)

  OdgovoriIzbriši
 6. @matic: še tole da dodam: v začetku je varčevalna komponenta sicer pomembna, še pomembnejša pa je zavarovalna komponenta. Kajti ne glede na vrednost premoženja, (ki je lahko v času krize tudi nižja od vplačanih zneskov, zato se takrat splača kupovat btw.), je ostane zavarovalna vsota enaka, kar pomeni, da v primeru tvoje smrti, tvoja žena (oz. v primeru njene, ti) ne bo ostala sama s krediti in tremi otroci, ampak se bodo vsaj krediti poplačali iz te vsote.

  Pa ne rečt, da ne moreš umret. Nikoli ne veš kje te čaka.

  Seveda upam, da tega vseeno ne bo nihče nikoli potreboval. Na zdravje!

  OdgovoriIzbriši
 7. Anita ... poznam nekoga, ki je bil prepričan, da je iz sheme "Catch the Cash" pridobil. In to ob skupnem vložku 10.000 DEM in vračilu 4.000 DEM iz sheme.
  Če v naslednjih letih vložim 10.000 EUR v sklad, bi rad imel nekoč vsaj 10.000 EUR povečano za vmesno inflacijo. Vse, kar bi bilo manj je izguba in ne dobiček. Res je, vse firme v katere sklad vlaga res težko hkrati propadejo - ampak od mojih 10.000 EUR pa bi lahko kaj malo ostalo. Poglej, koliko % so v zadnjem letu izgubili Krka, Luka Koper, Petrol in Istrabenz ... vsi so padli čez 50%. Torej nimam več niti 5.000 EUR. V mojem "fohu": Yahoo prek 60%, Microsoft čez 50%, Google čez 40% ... minusa glede na leto poprej.
  No, MS in Google bi prav sedaj kupoval, če bi imel kaj keša ... Žal pa nimam tiskarne doma.

  Imam zavarovano hišo pri Triglavu in zraven nekje je tudi zavarovanje za primer smrti (pa mislim, da je to tudi pri kasku), tako, da moji otroci ne bi ravno hodili bosi. Ostala zavarovanja so pa čisti luksuz, od katerega živijo KD in ostali. Moja plača je pač preveč težko prigarana, da bi jo kar puščal trgovcem z novci ...

  Morda raje zapravim denar na Forexu, kot pa dam skladom ... (No, ni čisto zares tako mišljeno.)

  OdgovoriIzbriši
 8. @Matic, no no... mislim da je kar precej močna ločnica med raznimi catch the cashi in vzajemnimi skladi in nisem še slišala da bi kdorkoli od odvisnih ali neodvisnih finančnih strokovnjakov iz kateregakoli odsvetovali vlaganje v vzajemne sklade ali sklenitve življenjskega zavarovanja. Te zadeve se vedno dela dolgoročno in se denar takrat ko je kupček že večji preusmeri v bolj varne naložbe. Če nameravaš v skladih v zelo kratkem roku hitro zaslužiti pa se temu reče špekulacija in je tu tveganje zelo veliko kar ti bo povedal vsak strokovnjak in je "pametno" to početi le z denarjem, ki si ga lahko privoščiš izgubiti. (Podobno kot pri pokru, ko ti znanje sicer pomaga, nekaj pa je odvisno tudi od sreče).

  Večina podjetij, ki so trenutno precej izgubila na vrednosti, bodo nazaj dobila vsaj to vrednost in nato tudi višjo, če pa katero razpade se ti to ne bo toliko poznalo zaradi razpršenosti. V vmesnem času, ko so cene nizke, pa po nizkih cenah kupuješ naprej. Zaradi mesečnih vložkov, ki so pri zavarovanjih najpogostejši se tveganje zaradi padcev zelo zmanjša. In če bi zadnjih 10 let vlagal v Galilejo, bi po tej krizi v primerjavi z vrhov v letu 2007 sicer precej izgubil (čeprav izgubiš šele takrat ko prodaš, če vztrajaš bo tudi krize po vsej verjetnosti enkrat konec), vendar bi še vedno imel cca. 5x več kot bi v tem obdobju vplačal.

  Pri zavarovanju, ki ga imaš pa preveri če je zavarovanje tudi za naravno smrt (bolezen, samomor) ali samo za nezgodno. Po vsej verjetnosti je samo za nezgodno.

  Kot sem rekla, nikoli ne veš kje boš srečal Matildo.

  OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.